Noi si familia vincenţiana

De-a lungul anilor, numărul celor care au ales să-l slujească pe Dumnezeu urmând modelul  arătat de sfântul Vincenţiu s-a înmulţit şi astfel au luat naştere numeroase familii şi mişcări de laici cu spiritualitate vincenţiană.

Fiecare ramură a Familiei Vincenţiene are identitatea sa proprie adică : viaţă spirituală, organizare, statut, structuri de formare, moduri concrete de  organizare a activităţii în favoarea săracilor. Astfel putem vorbi de unitate în diversitate.

Membrii Familiei Vincenţiene împărtăşesc aceeaşi carismă, dupa cum urmeaza:

a) Toţi îl urmeaza pe Cristos care s-a prezentat ca fiind cel care duce Vestea cea Bună săracilor, adică Evanghelizatorul săracilor.

b) slujim săracii cu iubire concretă şi efectivă,

Dragostea concretă este laitmotivul tradiţiei vincenţiene. Sfântul Vincenţiu a urmat cele spuse de Iisus ”Când am fost flămând, mi-ai dat de mâncare, nu doar ai stat lângă mine. Când mi-a fost sete, mi-ai dat să beau, nu doar ai înţeles nevoia mea[5]”.

c) practicăm simplitatea

Membrii familiei vincentiene are mare credinta in simplitate. Vincenţiu era ferm convins de importanţa simplităţii încât o numeşte ”evanghelia mea”

d) şi umilinţa

Umilinţa ne ajută să ne asumăm vocaţia de slujitori ai săracilor, să ne apropiem de ei cu respect şi să ne lăsăm evanghelizaţi de ei.

După cum am văzut, toţi, indiferent de ramura din care facem parte, avem aceeaşi misiune: să-l urmăm pe Cristos mergând la săraci, să-i slujim şi să le anunţăm Vestea cea Bună prin cuvânt şi fapte.

Din dorinta laicilor care fac parte din  Parohia Greco-Catolica, Turt, de a ajuta saracii, de a face parte din marea familie a vincentienilor, a luat nastere asociatia vincentiana Maica Domnului Milostiva, la data de 1 Martie 2015. Membrii asociatiei, in numar de 9, il urmeaza pe Sfantul Vincentiu de Paul, un sfant al caritatii, al celor saraci, al copiilor, in activitatile lor caritative. Actiunile lor au ca si obiectiv ajutorarea financiara sau materiala a copiiilor si familiilor sarace din comunitatea locala, dar si din centrele maternale sau din casele de tip familial din judetul Satu Mare. Scopul activitatii noastre este de a creste nivelul de trai al comunitatii locale, de a le oferii un viitor mai luminos copiilor nostrii.

Datorita lucrurilor comune dintre membrii parohiei si familia vincentiana, s-a mai adaugat o mladita la trupul lui Hristos.

Concluzie

Familia Vincenţiană posedă o carismă extraordinară ce este deschisă tuturor. Lumea de astăzi, ţara noastră are nevoie de iubire, iubire afectivă şi efectivă. ”Să-l iubim pe Dumnezeu cu puterea braţelor şi sudoarea frunţii” repeta sfântul Vincenţiu.