Asociatia vincențiană Maica Domnului Milostiva

Asociatia Vincentiana "Maica Domnului Milostiva"
Loc. Turț Jud. Satu Mare

logo facebook

Despre noi

27 septembrie Vincenţiu de PaulSocietatea Sfântul Vincențiu de Paul reprezintă o comunitate de laici insufletiti de aceeași  slujire a săracilor prin contact direct cu cel aflat in nevoi, prin darul iubirii fata de semeni.

La originile Societății Sfântul Vincențiu de Paul  se află un grup de șase studenți de la Sorbona, din Paris, receptivi față de inspirațiile Spiritului Sfânt, care au acceptat misiunea lor de laici în sânul Bisericii. Unii istorici, însă, îl recunosc pe Frederic Ozanam ca si promotor. El era convins că orice creştin trebuie să-şi trăiască vocaţia în mijlocul lumii. Astfel înfiinţează Conferinţa de caritate, unde sunt dezbătute diferitele aspecte ale vieţii sociale şi care va deveni Societatea Sfântul Vincențiu de Paul. Sora Rosalie îi învață pe tineri să slujească săracii cu devoțiune și respect, conform spiritualității vincențiene, îi conduce pe drumul slujirii. Asadar, pentru membrii Conferințelor, primul angajament în favoarea săracilor va fi crearea unei legături de prietenie cu aceștia prin vizite regulate.fr ozanam

Tȃnărul Frederic avea o puternica credinta in profetia divina. Întȃlnirea cu săracii de pe străzile capitalei l-au condus, atȃt pe el cȃt şi pe membrii conferinţei, la o cunoaştere concretă a carităţii; slujind îndeaproape săracii, el va găsi în persoana lor adevăraţi parteneri, asa precum Maica Tereza de Calcuta a descoperit saracii si trebuintele lor pe strazile Indiei. Citind din conferinţele spirituale ale sfȃntului Vincenţiu de Paul, pe care le recomanda adesea tuturor membrilor Conferinţei, el realizează că iubirea efectivă a aproapelui, mai cu seamă a celor mici şi fragili, devine cu adevărat concretă şi eficace, atunci cȃnd săracul este privit ca fiind o mladita a trupului lui Hristos.

Fondatorii au insistat ca Societatea Sfântul Vincențiu de Paul să fie catolică și laică, pentru a avea libertate fata de biserica, acest lucru neafectand relatia cu biserica si obiectivele ei. Idealul său era să restaureze lumea, să reînnoiască lumea prin creștinism.

Specificul spiritualității vincențiene este urmarea lui Cristos după modelul arătat de Sfântul Vincențiu de Paul:,,Să cinstim dragostea pe care Dumnezeu o are față de săraci, ajutându-i trupește și sufletește,, Sfantul Vincentiu de Paul spunea adesea : „Saracii sunt domnii si stapanii nostrii”. Sa-i lasam sa se manifeste asa cum sunt ei, noi suntem aceia care trebuie sa ne adaptam, sa ne convertim pentru a-i intalni acolo unde se afla.

Vincențienii au ca regulă de activitate iubirea și practicarea carității, pentru a ajunge astfel la sfințenie, la vocației de laic creștin în armonie cu doctrina Bisericii.
   Caritatea, umilința, simplitatea, blândețea, mortificația, zelul pentru mântuirea sufletelor sunt virtuți care ne ajută să avem o activitate bineplacuta lui Dumnezeu.
   Pentru un membru al Conferinței SVP este esențial să-și cunoască bine vocația și misiunea și să se străduiască să o aprofundeze fără încetare prin participarea la sesiuni de formare. Este spre binele oricărei comunități sau asociații să se întâlnească regulat într-un loc  precis pentru a discuta având ca scop progresul spiritual.
   ,,Acțiunea caritabilă poate și trebuie să ajungă astăzi la toți oamenii și la toate necesitățile. Acolo unde există oameni care duc lipsă de hrană, bunuri, haine, medicamente, muncă, educație, mijloace necesare pentru a duce o viață într-adevăr umană. Oameni care sunt sărăciți de către calamități sau de lipsa de sănătate, care suferă abandonul sau închisoarea, acolo caritatea creștină treuie să îi caute și să îi găsească, să îi consoleze îngrijindu-i și să îi ajute avându-i în grijă. Această obligație se impune, înainte de toate, oamenilor și popoareor care trăiesc în prosperitate”. (Vatican II, Decret despre Apostlatul Laicilor 8)
,,Laicii sunt în mod special chemați să facă astfel încât Biserica să fie prezentă și operantă în locurile și circumstanțele unde Ea nu poate să devină sare a pământului decât prin ei”. (Vatican II, Constituția Dogmatică despre Biserică 33,).
   Astăzi suntem prezenți în 148 de țări, cu 780,000 de membri răspândiți în peste 70.000 de conferințe, 1.3 milioane de voluntari și de servire a peste 30 de milioane de săraci.
Avem speranta ca dupa aceasta scurta reflexie fiecare din noi va putea spune ca si-a format o alta viziune fata de cel sarac si nevoias pentru ca in fiecare dintre ei poate exista cel ce ne-a eliberat din robia pacatului, adica Isus Cristos.